lördag, december 03, 2005

SVT går maktens politiska ärenden

SVT kräver dig på 1700 kr/år för att ge dig politiskt vinklad television. När man rapporterar från det amerikanska presidentvalet är rapporteringen vinklad [pdf]. När man ska intervjua personer om regeringens arbetsmarknadspolitik, då väljer man en aktiv socialdemokrat anställd av AMS. T.o.m. i lättviktiga underhållningsprogram som Carin 21:30 kan programledaren stå och häva ur sig att valet av Bush år 2000 var början på allt eländes elände som världen nu skådar.

Dessutom sänder man "dokumentärfilmer" som Outfoxed, där nyhetskanalen Fox News beskrivs som:

"Kanalen har utvecklats till en totalt oblyg propagandamaskin för det amerikanska republikanska partiets högerflank och för president Bush."

Att denna dokumentär finansierats av vänstermiljardären George Soros nämner man inte. Inte heller att mätningar [doc] visat att i princip all övrig media i USA är tydligt vänsterriktad. Inte konstigt att Fox News sticker ut.

Man reflekterar heller såklart inte över att den statliga svenska TVn är minst lika vinklad - och dessutom statlig vilket givetvis gör vinklingen betydligt mycket allvarligare. Någon självkritik existerar över huvud taget inte på SVT.

Vi har alltså en politiskt vinklad, med statligt tvång finansierad TV- och radio-kanal som går den politiska maktens ärenden. Man kan inte låta bli att undra om inte ett av deras uppdrag är att få svenska folket att tänka: bara vi inte får det som i USA.