lördag, december 03, 2005

Den stolta svenska demokratin

Så sällar sig Sjukvårdspartiet till Junilistan och Feministiskt Initiativ på listan över nya partier som kandiderar till riksdagen. Samtidigt står både Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet och balanserar på 4%-linjen.

Ännu har inte Norrbottenpartiet och Vägval Vänster proklamerat att de också ställer upp, men det kanske bara är en tidsfråga. Å vad är Liberala Partiet?

Ja, listan kan bli lång innan det blir september 2006. Det är många som kommer att slåss om de viktiga 4 procenten. Det kan komma att handla om ett fåtal tusen röster mellan att få vara den som kommer in i riksdagen och får en viktig vågmästarroll eller den som får stå utanför i kylan.

Demokratiskt? Tja, det är så våra lagar ser ut.

Många var kritiska mot Bushs seger i valet 2000. Tack vare det amerikanska systemets utformning, med distriktsval, så uppstod situationen att han fick färre röster än motkandidaten Al Gore. Detta system kan man såklart ha åsikter om, men det är ingenting jämfört med den utsmetade parodi på demokrati det svenska valsystemet kan utvecklas till om vi får 7-8 partier som dansar 4 procentsdansen på slak lina. Vi snackar potentiellt sett nära en tredjedel av alla röster. Vi snackar ett demokratigap av garguantiska proportioner.

Dagen efter valdagen när krutröken så sakta börjar lägga sig över den svenska politiska spelplanen och vinnarna har blivit vinnare och förlorarna utslängda i kylan, ja då kommer de pratande huvudena på den statliga televisionen att upprepa sitt mantra. Det där som de alltid tar till när förvirringen är som störst och svenskheten skriker efter uppmärksamhet som ett ensamt barn.

Bara vi inte får det som i USA.